Mjesto Otočac smjestilo se na pitomoj i čistoj rijeci Gackoj usred Like, okruženo planinama Velebitom i Malom Kapelom, usred netaknute prirode. Sam grad Otočac ime duguje svojoj lokaciji, naime, nastao je na malom riječnom otoku usred Gacke, što mu je donijelo i atribut nikad pokorenog grada te epitet da je Venecija u malom budući da su kuće nekoć stajale ma stupovima iznad rijeke.

Danas Otočac mami posjetitelje svojom bogatom poviješću i rajskom okolinom - u neposrednoj blizini grada nalazi se Sinac s mlinicama na izvorima Gacke gdje se može vidjeti kako se melje žito, nedaleko je i utočište za medvjediće Kuterevo idealno za pravi obiteljski izlet, a za one željne ribolova Otočac i njegova okolina pružaju idealne uvjete za usavršavanje ribičkih vještina.

Pravi gurmani također će doći na svoje kad na svježem zraku okuse tradicionalna lička jela spremljena od domaćih namirnica i po staroj recepturi. Dašak tradicije može se naći u Centru za tradicijske zanate gdje se u sklopu radionica mogu naučiti tajne obrade vune, drveta i tekstila, a sve o povijesti kraja koja seže još u predrimska vremena naći će se u zavičajnom muzeju.

Za uživanje u Otočcu i njegovoj okolini dovoljno je krenuti u šetnju ili vožnju biciklom po uređenim stazama i prepustiti se mirisima i vizurama predivnog krajolika gdje se susreću pitomo polje i visoke i ozbiljne planine, koje će svakog posjetitelja ostaviti bez daha svojom ljepotom.